TIL FORSIDEN

TIL LOKALPOLITIK

Forenede Demokrater vil arbejde for et totalt stop for nye indkøbscentre - for der er jo rigeligt med tomme lokaler nu - og det bliver der sikkert ved med at være...

Flere borgmestre og byråd forestiller sig åbenbart, at "hvis vi ikke får etableret et nyt indkøbscenter nu, så er der nogle nabobyer, som kommer os i forkøbet". Men efter Forenede Demokraters opfattelse kan den form for konkurrencementalitet ikke føre noget godt med sig. Resultatet vil blive, at nogle få gigant-centre bliver "vindere" samtidig med at butikshandelen stort set forsvinder fra centrum i de middelstore byer - ligesom at masser af mellemstore indkøbscentre bliver "tabere" i denne skadelige konkurrence.

Allerede nu kan man finde oplagte "vindere" blandt de mange konkurrerende butikscentre - for eksempel Lyngby Storcenter og Fisketorvet i København. Hvorimod gågaden i Birkerød og Virum Torv langsomt er på vej ind i en nedadgående spiral - mens en oplagt "taber" er Rødovre Stationscenter, der henligger som en udbombet brandtomt. Ligesom at Hillerød allerede nu har to indkøbscentre, som nærmest er gabende tomme : Gallerierne samt Herluf Trolles Torv.

Den bedste løsning er efter Forenede Demokraters mening et totalt stop for nye indkøbscentre - så vi undgår, at centrum i masser af mellemstore byer uddør totalt.

 

Glæde i Hillerød

Handelsforeningen i Hillerød har kæmpet indædt mod byrådets planer om at godkende noget, som efter sigende skulle være blevet til det største indkøbscenter i Danmark. En fotohandler kunne finde omkring 70 ledige butikslejemål i selve byen - så der var vel ikke et presserende behov for endnu et storcenter.

I følge en undersøgelse fra Handelsforeningen ville 50-60 butikker i Hillerød dreje nøglen om som en konsekvens af storcenterets åbning. Så det vakte glæde, da bygherren besluttede at opføre et stort antal boliger i stedet for - for flere boliger betyder flere kunder i stedet for flere konkurrenter.

 

Formand på glat is

Formand Jesper Følbæk Nielsen fra erhvervsorganisationen C4 mente, at Hillerøds politikere "burde have været bedre til at blive enige" (Hillerød Posten 24/2 2015). Han påpegede, at når en bygherre vil investere så mange penge, så er det for ringe at der ikke kommer en løsning. Ligesom at han var ærgerlig over, at "debatten har været meget præget af følelser og meget få fakta."

Men her mener vi, at formanden for C4 har vovet sig ud på gyngende grund. For et spinkelt flertal i byrådet VAR enige, idet partierne R, K, V og LA ville give byggetilladelse - det vil sige, at der VAR kommet en løsning, så bygherren kunne gå i gang. Derimod var det bygherren selv, som sadlede om for at opføre boliger i stedet for.

Og hvad ligner det egentlig, at en formand for en erhvervsorganisation kritiserer politikere for ikke at kunne blive enige. Forestiller han sig virkelig, at lige så snart en investor vifter med et stor seddelbundt - så skal samtlige partier i et byråd hurtigt og gnidningsfrit klappe hælene sammen, bukke pænt og sige "Mange tak Hr. Investor" ? For det er vist ikke helt sådan at et demokrati fungerer i praksis...

Det passer skam heller ikke, at debatten ikke har været præget af fakta. For det ER et faktum, at en fotohandler kunne finde omkring 70 ledige butikslejemål i byen. Og det ER et faktum, at to indkøbscentre i Hillerød allerede i dag stort set står gabende tomme : Gallerierne og Herluf Trolles Torv. Ligesom at det ER et faktum, at man med en lægtehammer kunne slippe af med en del skillevægge i disse to centre, så der kunne blive plads den form for store butikker, som ellers skulle flytte ind i det kommende center - som heldigvis blev opgivet.

Vi finder det også stærkt kynisk, at formanden ikke mener at der skal være plads til følelser i en debat om fremtidig butikshandel. Formanden er måske ligeglad med at en bykerne uddør, så butiksvinduer bliver erstattet at træafskærmninger overmalet med grafitti. For det lægger folk naturligvis ikke mærke til, når de kører fra deres hjem i et villakvarter eller fra en arbejdsplads i et industrikvarter direkte ned i parkeringskælderen under et gigantisk indkøbscenter. Men det er bare ikke alle mennesker i Danmark, som lever på den måde. Og det er bestemt ikke alle mennesker i Danmark, som er ligeglade med at deres byer uddør på grund af et gigant-center 20-30 kilometer borte.

 

Utilfredshed hos Venstre

Venstres politiske leder Klaus Markussen fra byrådet i Hillerød mente, at det "erhvervspolitisk er ærgerligt at byen ikke får et nyt storcenter på Møllebrogrunden" (Hillerød Posten 24/2 2015).

Men i partiet Forenede Demokrater undrer vi os godt nok fordi Klaus Markussen ikke udtrykker glæde over, at der kommer boliger i stedet for butikker. For boliger betyder flere skatteydere, flere indtægter til kommunen - og flere handlende i de butikker, som allerede i dag kæmper for deres eksistens.

Vi finder det højst ejendommeligt, at Venstre foretrækker butikker frem for mennesker...

Glæde hos Socialdemokratiet

"De mange protester mod dagligvarer i centeret og nabokommunernes veto må have gjort indtryk" sagde Viceborgmester Kirsten Jensen fra Socialdemokratiet til Hillerød Posten den 24/2 2015 da hun udtrykte sin glæde over at det planlagte gigant-center ville blive erstattet med boliger.

Og i Forenede Demokrater deler vi helt klart hendes opfattelse.

 

TILBAGE TIL FORSIDEN

 

TILBAGE TIL LOKALPOLITIK