TIL FORSIDEN

TIL INDENRIGSPOLITIK

TIL PARTIET

TIL MÆRKESAGER

 

Ee fem rigeste mennesker i hele verden er kun FJORTEN gange rigere end de fem rigeste danskere - til trods for, at der er mere end ET TUSINDE gange så mange mennesker i hele verden som i Danmark.

Det er Forenede Demokrater meget tilfredse med - for det punkterer blå bloks myte om, at velsfærdssamfundet er en hindring for vækst og dynamik.

De fem rigeste i Danmark har jo startet med at opbygge deres formue ved at sælge varer til et stort hjemmemarked - skabt af det danske velfærdssamfund.

Deres samlede formue var på omkring 172 milliarder kroner - mens formuen hos de fem rigeste i verden var på omkring 2370 milliarder kroner i 2014.

 

 

De fem rigeste i Danmark

Læg mærke til, at de fem rigeste danskere ALLE har en formue, som stammer fra store virksomheder baseret på ideer fra folk med baggrund i provinsen - bestemt ikke fra københavnske akademikere.

Formuerne er grundlagt ud fra gode idéer - ikke ud fra risikabel spekulation, vennetjenester eller omgåelse af dansk lovgivning.

Det er blevet til virksomhederne LEGO, Bestseller, Jysk Sengetøjslager, Coloplast og Ecco.

Og sådan startede det :

Snedker Ole Kirk Kristiansen grundlagde LEGO i Billund i 1932.

Troels Holch Povlsen åbnede tøjforretningen Bestseller i Ringkøbing i 1975.

Lars Larsen blev lærling i tekstilforretningen "Magasin H & L" i Thisted i 1966.

Sygeplejerske Elise Sørensen fra Kalundborg opfandt en stomipose af plast i 1953.

Karl Toosbuy grundlagde skofabrikken Ecco i Bredebro i 1963.

 

De fem rigeste i Verden

De er ikke født ind i omgivelser præget af antikviteter, fine manerer, guldbestik, arrogance, glimmer og luksus. De har skabt deres formue på egen hånd ud fra ideer som stammer fra dem selv.

Det er blevet til virksomhederne Microsoft, Grupo Financiero Inbursa, Berkshire Hathaway, Zara og Oracle.

Og de startede allesammen helt fra grunden :

Bill Gates omsatte for 16.000 $ i 1975.

Carlos Slim Helu købte sin første aktie for opsparede lommepenge i 1955 da han var 15 år gammel.

Warren Buffet var glad da han havde sparet 9.800 $ sammen i 1950. Det er blevet til mere end 70 milliarder $ i dag - en stigning på 27 % om året.

I en alder af 13 år blev Amanic Ortega Gaona i 1949 assistent i en tøjforretning i det nordlige Spanien. I dag ejer han 6.000 butikker i mere end 80 forskellige lande.

Larry Ellisson startede sin første virksomhed i 1977 med et indskud på 1.200 $. I dag er en stor del af al information i hele verden lagret i hans Oracle-databaser.

 

 

 

 

Kjeld Kirk Kristiansen, Danmark

Formue : 66 milliarder kroner

Tømrermester og snedker Ole Kirk Kristiansen begynder at fremstille trappestiger, strygebrætter, skamler og trælegetøj i Billund i 1932. Siden da er virksomheden gået i arv fra far til søn og ejes nu af Kjeld Kirk Kristiansen, grundlæggerens barnebarn.

Men det var grundlæggerens søn Godtfred Kirk Kristiansen, som faldt over det, som kom til at danne grundlaget for LEGO's succes verden over. Han indså, at klodserne skulle fremstilles med en hidtil helt uset præcision på TO TUSINDEDELE af en millimeter for at kunne hænge ordentligt sammen. Og det krævede udvikling af specielt udstyr til at påføre flere hundrede tons tryk for at sikre, at klodserne formes helt nøjagtigt

Derfor har man ikke fået støberiet flyttet til et lavtlønsland for man har indset, at ingen kan gøre det så godt, som Lego selv. Kernen i Legos virksomhed – det, der gør en Legoklods til en Legoklods og ikke en hvilken som helst anden byggeklods – er den nævnte præcision, en ekstrem kvalitetskontrol og en evne til at producere høj kvalitet i meget stor skala.

Kjeld Kirk Kristiansen kom med i ledelsen af LEGO i 1977 - og det vise sig at hans styrke og svagheder som leder var, at han så nye muligheder og nye ideer meget tidligt. Han har gang på gang set helt rigtigt, men han har gjort det så tidligt, at markedet ikke var modent til at tage imod de nye produkter.

Da Kjeld Kirk Kristiansen i slutningen af 1970’erne satte børnene i centrum for LEGOs produktudvikling frem for på det konkrete produkt, udløste en ny forståelse af brand’et. Den filosofi præeger stadigvæk LEGO, som nu er den tredjestørste producent af legetøj målt på omsætning.

 

Bill Gates, USA

Formue : 540 milliarder kroner

Bill Gates droppede ud af universitetet under tredje studieår og stiftede virksomheden Microsoft sammen med Paul Allan. I etableringsåret 1975 omsatte Microsoft for omkring 16.000 $ - men det skulle blive til mere senere hen.

Gennembruddet for Bill Gates kom i 1979 da verdens største IT-virksomhed IBM ville lancere verdens første personlige computer, men manglede et operativsystem. Bill Gates købte nemlig systemet CPM DOS fra en lokal IT-virksomhed, og solgte derpå systemet til IBM under navnet MS-DOS.

I dag kan man godt nok undre sig over, at en af IBM's utallige højt betalte direktører eller mellemledere ikke selv var i stand til at foretage så vigtigt et indkøb. IBM lukkede på den måde en gøgeunge ind i deres rede. Det passer helt sikkert når man ser på systemerne PS/2 og OS/2. Men det vil føre alt for vidt at komme nærmere ind på at det her.

I 1990 tog Microsoft et gigant-spring fremad da man begyndte at sælge det grafik-baserede Windows 3.0 - for det gjorde brug af computere langt nemmere at forstå for de fleste mennesker. Og med Windows 95 kom Microsofts system på kort tid ud til 150 millioner Pc'er verden over.

Men Bill Gates er blevet kritiseret for at udnytte sin dominerende stilling på en aggressiv og brutal måde. I 1998 tabte Microsoft en retssag, hvor Bill Gates selv var i vidneskranken. Firmaet blev dømt for at udnytte en monopolstatus i forbindelse med browseren Internet Explorer.

År 2000 grundlagde Bill Gates en velgørende organisation og i alt har han doneret omkring 51 % af sin samlede formue til dette - så han har (ifølge Forbes) givet mere til velgørenhed end nogen anden person.

 

 

 

 

Anders Holch Povlsen, Danmark

Formue : 38 milliarder kroner

Anders var tre år gammel da hans far, Troels Holch Povlsen i 1975 åbnede dørene for Bestseller - en tøjforretning i Ringkøbing.

Ret hurtigt voksede Bestseller på overskud, omsætning og ansatte - og Anders Holch Povlsen voksede også. Selv om han stadig var en dreng, var han ofte med på fabriksbesøg i Indien, Hong Kong og Italien og han startede nogle år senere som direktør for mærket Vila. Og i 2001 overtog han ansvaret for hele koncernen - 28 år gammel.

De færreste danskere genkender trods alt navnet på manden bag deres daglige tøj : Vero Moda, Only, Vila og ventetøjlinjen Mamalicious til damerne, Jack & Jones til mænd og nameit til børnene. Tøj, der sælges over hele verden.

Bestseller har også investeret i selskaber, der sælger beklædning online - f.eks. M & M Direct i Storbritannien. Og andele i netbutikkerne Asos, Zalando og Stylepit - for at blive klogere på netop nethandel.

 

Carlos Slim Helu, Mexico

Formue : 520 milliarder kroner

Helu's far åbnede en købmandsforretning i Mexico City i 1911 - under urolige tider i landets historie. Mange venner ville overtale ham til at forlade landet - men han blev tilbage. Så han kunne derfor købe fast ejendom i centrum af Mexico City til meget lave priser - masser af mennesker ville gerne sælge og komme væk.

Carlos Slim Helu blev født i 1940 og blev ingeniør i 1961. Men i 1955 købte han sine første aktier for nogle lommepenge. Så han blev interesseret i at grave undervurderede aktier frem - og startede derfor Grupo Financiero Inbursa i 1965. Han brugte 14 timer lange arbejdsdage til at finde og opkøbe virksomheder med problemer for at vende den dårlige udvikling. Og firmaet voksede langsomt, men sikkert.

Peso-krisen i omkring 1980 betød meget for ham - sammen med et stærkt fald i olieprisen. Der kom en voldsom kapitalflugt fra Mexico - så Carlos Slim Helu kunne "gå mod markedet" og købe mange virksomheder meget billigt.

Han er faktisk en af verdens helt store filantroper - f.eks. ved at have betalt for at omkring 165.000 unge kunne gå på universitetet. Ligesom at mindst ti milliarder dollars bliver investeret i uddannelse og hospitaler i Latinamerika.

 

 

 

 

Lars Larsen, Danmark

Formue : 26 milliarder kroner

Lars Larsen ville egentlig være lærer. Men hans storbror skaffede ham en læreplads i "Magasin H & L" i Thisted, som solgte dyner, sengetøj, gardiner, madrasser og kjolestoffer i 1966.

Som udlært flyttede Lars Larsen til Aalborg og blev først gardinmontør. Og 25 år gammel fik han job i en butik, som til lave priser solgte gardiner, sengetøj og udstyr til badeværelser.

Lars Larsen opbyggede en sund forretning, så han kunne starte to nye butikker. Men ejeren ville ikke ekspandere yderligere; han syntes Lars Larsen havde for meget fart på. Så Lars Larsen sagde sit job op efter 5 år for at starte for sig selv.

Det første Jysk Sengetøjslager åbnede i Århus den 2. april 1979 - han ville ikke åbne dagen før. I 2015 har han i dag 97 butikker i Danmark, og cirka 2200 butikker i 36 lande. Lars Larsen er også medejer af Ilva, IDEmøbler, Bolia og Sengespecialisten - og beskæftiger i alt 18.500 ansatte.

 

Warren Buffett, USA

Formue : 500 milliarder kroner

Warren Edward Buffett blev født i Omaha, Nebraska i 1930 og gik som dreng i gang med dør-til-dør salg af tyggegummi, cola, ugeblade m.v. Det blev til 9.800 $ i 1950 - for selv som barn købte aktier i virksomheder, der var "interessante". Det var han åbenbart god til - så opsparingen var 174.000 $ i løbet af 1956 - en vækst på 61 % om året.

Det var nemt at købe en 5-værelses villa for 31.500 $ i fødebyen Omaha i 1957 - og (tro det eller lad være) den tredje rigeste familie i verden bor stadigvæk i denne villa.

I løbet 1960'erne blev Warren Buffett partner med flere med-investorer, så han kunne investere i større "klumper" - og blev derfor millionær i dollars allerede i 1962 - en vækst på 33 % pr. år. Og i 1962 begyndte han at købe aktier i tekstilfirmaet Berkshire Hathaway - for han kunne finde skjulte indre værdier i firmaer, som de fleste "eksperter" kaldte "uinteressante"

Det var 7,6 dollar per aktie i 1962 - det blev til 15 $ i 1965 - og prisen for en enkelt aktie i Berkshire Hathaway endte på 1.310 $ i 1979 fordi Buffet lagde mange andre investeringer ind i dette firma. Vi taler om en værditilvækst på 35 % om året.

I 2015 koster aktierne i Berkshire Hathaway omkring 210.000 dollar pr. stk. - her har vi en noget mere afdæmpet vækst på 15 % om året siden 1979. Men det er vel ikke så galt endda - for eksempel har værdien af aktier i Mærsk-Møller vokset med omkring 5 - 6 % i gennemsnit - set over en meget lang periode.

Ved flere lejligheder har Warren Buffett udtalt, at han helst så, at de rigeste betalte langt mere i skat - sammenlignet med i dag. Men har nogen fra A.P. Møller rederiet sagt det samme ? Tja...

 

 

 

 

Niels Louis Hansen, Danmark

Formue : 24 milliarder kroner

Sygeplejerske Elise Sørensen var ikke glad da hendes lillesøster blev stomiopereret i begyndelsen af 1950'erne - der var ikke noget hygiejnisk og lugtfrit hjælpemiddel på den tid. Så Elise Sørensen gik i gang med at udvikle sin egen løsning - en engangspose, der kunne sættes fast direkte på kroppen - og man undgik besværlige forbindinger, lækage og lugtgener.

Hun mødte mange besværligheder, men via Teknisk Hjælp for Ubemidlede og Dansk Sygeplejeråds advokat anmeldte hun i 1954 patent nr. 86860: Kolestomipose af væsketæt, tyndt, elastisk plademateriale. Det vigtige var, at posen er hermetisk lukket langs alle kanter ved svejsning, og klæbelaget er så kraftigt, at posen holdes fast til patienten uden andet udstyr.

Så skulle stomiposen i produktion, og efter flere afvisninger mødte Elise Sørensen Aage Louis-Hansen, der kom fra en håndværkerfamilie på Midtsjælland. Han havde startet firmaet Dansk Plastic Emballage - og hans kone Johanne Louis-Hansen kunne se perspektiverne - hun havde mødt mange stomiopererede som sygeplejeelev. Så hun overtalte sin mand til at starte et sandt industrieventyr her i Danmark.

Det blev i 1957 til selskabet Dansk Coloplast A/S - som så betalte en procentdel af omsætningen til Elise Sørensen.

I en alder af 21 år blev sønnen, Niels Peter Louis-Hansen i 1968 medlem af Coloplasts bestyrelse - og fik Coloplast på børsen i 1983. Og nu laver Coloplast også andre produkter til hospitaler og i private hjem - såsom katetre og bandager.

 

Amanic Ortega Gaona, Spanien

Formue : 440 milliarder kroner

Amanic Ortega Gaona blev født i 1936 i en flække på 60 indbyggere i det nordlige Spanien, hvor familien klarede sig med faderens arbejde hos de spanske jernbaner og moderens job som husholderske.

Et vendepunkt indtraf i 1949 da Ortega en aften stod ved siden af sin mor mens hun bad om kredit en butik. Indehaveren sagde : "Kære frue - jeg kan ikke give mine varer væk - de må betale ligesom alle andre" Og Ortega følte sig så skamfuld at han besluttede sig for aldrig at vende tilbage til skolen igen.

I stedet blev han assistent i en tekstilbutik ved navn Gala og startede senere for sig selv og fik en stor erfaring med salg af tøj i store mængder til en stor kundekreds.

Det blev til kæden Zara, som ville "Give kunderne det, som kunderne vil have" og at "Få det fremstillet det hurtigere end nogen andre". Mange kolleger synes derfor, at Zara har startet et kapløb med sig selv.

Små og hyppige leverancer til hver eneste forretning får kunderne til at besøge butikkerne ofte - og de vil gerne købe her og nu - for varerne er måske væk i morgen. I gennemsnit besøger en Zara-kunde en butik 17 gange om året - i stedet for 3 gange om året hos andre konkurrenter.

Og i dag er Zara verdens største detailkæde for modetøj med mere end 6.000 butikker i mere end 80 forskellige lande...

 

 

 

 

Hanni Toosbuy Kasprzak, Danmark

Formue : 18 milliarder kroner

Karl Toosbuy begyndte at producere sko i 1963 i Bredebro, og det blev til koncernen Ecco, som i 2011 åbnede butik nummer 1.000 i Minneapolis i USA. Samlet set har koncernen mere end 4.000 salgssteder verden over og beskæftiger mere end 17.000 ansatte.

Ecco var det første skomærke, hvor varemærket var indfældet som relief i skoenes sål, hvilket var en lille revolution inden for markedsføring i skobranchen. Langt hovedparten af produktionen sælges uden for Danmark, så den største omsætning ligger i Europa. Koncernen satser også i høj grad på Asien og Amerika, og er repræsenteret i 94 lande verden over.

Hanni Merete Toosbuy Kasprzak (født 1957) overtog virksomheden da Karl Toosbuy, døde i 2004 - mens hendes mand er direktør. Hun holder sig langt væk fra pressen - og er også langt fra Nordsjællands jetset - hun bor i Haderslev i Sønderjylland.

 

Larry Ellison, USA

Formue : 370 milliarder kroner

Larry Ellison blev født i New York i 1947 men flyttede til Californien i 1966 - og her blev han hurtigt interesseret i IT-verdenen.

Han var i 1970 hos Ampex, der var i gang med en ny database, som han selv kaldte "Oracle". Og en artikel af Edgar F. Codd : "A Relational Model of Data for Large Shared Data Banks" betød meget for ham.

I 1977 fik han lyst til at starte et firma sammen med to venner og han lagde selv 1.200 $ på bordet. Senere skiftede firmaet navn til Oracle Systems Corporation fordi selve Oracle databasen blev til det vigtigste produkt.

I 1990 var firmaet tæt på at gå fallit som følge af hård konkurrence. Krigen med lederen af Informix (Phil White) blev til forsidestof i aviserne. Men problemerne ebbede ud fordi Informix fik økonomiske problemer - og Phil White blev fængslet i 2001 mens IBM overtog Informix.

Så herefter begyndte Larry Ellisons personlige formue at vokse for alvor...

 

 

TILBAGE TIL FORSIDEN

 

 TILBAGE TIL PARTIET  

 

 TILBAGE TIL MÆRKESAGER  

 

 TILBAGE TIL INDENRIGSPOLITIK